Vill du utbilda dig till elektriker stockholm? Det låter som en mycket bra idé för dig som trivs med ett varierat och rörligt arbete. Det finns ett mycket stort behov av utbildade elektriker idag så jobb kommer du att hitta. För att bli elektriker finns det några olika tillvägagångssätt och dessa kommer vi gå igenom nedan.

Flera av de elektriker Sverige har idag började utbilda sig till det redan på gymnasiet. Står du därför idag inför ett gymnasieval så är det El- och energiprogrammet du ska välja. Är du däremot vuxen så finns det andra sätt. YH-utbildningar och Komvux är det som man vanligast vänder sig till när man vill byta riktning i livet och bli elektriker.

Så lång är utbildningen
Gymnasium
Om du går El- och energiprogrammet på gymnasiet så är det tre år som gäller. Du kommer under utbildningens gång få arbeta som lärling varför du efter avslutat program är fullt utbildad och kan börja arbeta på en gång. Det är inte ovanligt att du får arbete där du var lärling.

YH-utbildning
Är du vuxen så kan du välja att ta en YH-utbildning. Beroende på inriktning så studerar du i 1- 2 år innan du är redo för ditt nya arbetsliv. Det kostar ingenting att utbilda sig och oftast är utbildningen även CSN berättigad.

Komvux
Även här beror det på vad du väljer för inriktning men räkna med att utbildningen är 1-2 år lång. Komvux är alltid CSN berättigad förutsatt att ditt belopp redan inte är spenderat.

Skillnad på Yrkeshögskola och Komvux
Om du inte gick klart gymnasiet så är det Komvux du ska vända dig till om du vill bli elektriker. Det är din kommun som ansvarar för utbildningen som motsvarar den du får i grundskolan och gymnasiet. På Komvux kan du dock skynda på utbildningen för att bli klar mycket snabbare.

Yrkeshögskolor erbjuder bara eftergymnasiala utbildningar varför du behöver ha gymnasieexamen sedan tidigare, till skillnad från Komvux.

Inriktningar
Yrkesområdet är bredare än vad många tror och det finns flera olika inriktningar Du kan bli installationselektriker, distributionselektriker eller serviceelektriker för att nämna några. Vill du byta inriktning eller avancera så finns det även flera vidareutbildningar. Ett gott råd är att prata med din chef då vissa företag har en policy för kompetensutveckling. Det innebär att du kan få hela din vidareutbildning finansierad.

Det tjänar du som elektriker
Medellönen för exempelvis en installationselektriker är 34 500 kronor. Detta är ett snitt mellan alla personer som arbetar med yrket så därför kan du också tjäna mer eller mindre beroende på var du hamnar. Något som också påverkar din lön är vilken inriktning du har valt och var i Sverige du bor.

Lycka till med ditt sökande efter den utbildning som passar dig och vi hoppas att den här informationen har hjälpt dig på vägen dit.

 

Categories: Taktjänster

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *